Районна избирателна комисия София Област


РЕШЕНИЕ
№ 209–НС
София Област, 26.03.2017

ОТНОСНО: Произнасяне по сигнал, получен по eл. поща за нарушение в района на СИК на територията на начално училище „Д-р Петър Берон”.

В Районна избирателна комисия 26 – Софийски, по ел. поща е постъпил сигнал от адв. Антонина Минчева Душева в качеството си на КП Движение ДА България, който е заведен в общия входящ дневник под № 447 от 26.03.2017 г. , а във входящия регистър на жалби и сигнали под № 3. Към сигнала е приложено пълномощно за обема на представителната власт на адвокат Душева.

В сигнала се навеждат оплаквания за два вида нарушения:

Първият от тях касае нарушения на секционна избирателна комисия на законно установения изборен процес и за допуснати от тази комисия правонарушения при извършването на контрола по гласоподаването.

Вторият вид нарушение е за нерегламентирано присъствие на две или три лица наречени от жалбоподателя "тартори”. Сочи се и като нарушение тяхното поведение и техните действия с които пречат за вота за упражняване на спокойното и нормално упражняване на вота на гласоподавателите. Твърди се за наличие на така наречен "контролиран вот”

Прави се искане РИК-26 Софийски да окаже на процесната СИК да спазва точно разпоредбите на избирателния кодекс и методическите указания.

Така съзирана РИК-26 извърши задълбочена проверка на изнесените в сигнала твърдения и от фактическа страна установи следното:

Сигнала е допустим с оглед на наличията на представителна власт на пълномощника на жалбоподателя. Сигнала е частично основателен по следните съображения:

  1. Посоченото за място на извършване на нарушението не може да бъде установен, тъй като в резултат на проверката се оказа че на територията на начално училище „Д-р П. Берон” има 3 /три/ на брой секции. Жалбоподателят не е посочил нито населеното място, нито конкретната секция за която се твърди че има нарушения. В тази връзка следва да се отбележи, че РИК-26 назначава всяка СИК по следните индивидуализиращи елементи: единен номер, адрес и поименен състав.

Независимо от това РИК приема по косвен път че се касае за секция на територията на община Самоков,тъй като в жалбата е посочено , че е сезирана РУ- МВР Самоков.

  1. От жалбата не може да се установят точно колко на брои са лицата за които се твърди, че присъстват по време на извършване на гласуването, не са посочени техните имена, и кого представляват, заради което не може да се прецени тяхната самоличност и тяхното качество. Не се уточнява също така какви контретно неправомерни действия извършват тези лица – наречени в сигнала „тартори,, за кои политически сили разпитват и агитират.

Не на последно място се твърди за осъществяване на т.н „контролиран вот” – термин несъществуващ в изборното законодателство.

В процеса на изясняването на фактическата обстановка, РИК 26, осъществи проверка и в трите СИК, разкрити в сградата на началното училище „ Д-р Петър Берон” и проведе разговор с техните председатели.

Така мотивирана и доколкото в сигнала отсъстват конкретни данни за конкретното нарушение, което не е съотносимо към разпоредбите нито на член 267 от ИК, нито към чл.265 ал.5 от ИК , нито към чл.227 и чл.228 от ИК, и поради неуточнение за конкретните извършители и конкретното място на извършване на основани чл.72, ал.1, т.1 и т.20 от ИК, Районна избирателна комисия 26 – Софийски,

 

РЕШИ:

УВАЖАВА ЧАСТИЧНО сигнал № 447 от 26.03.2017 г.- ВХ.№3 във входящия регистър жа жалбите и сигналите.

УКАЗВА на СИК на територията на начално училище „Д-р Петър Берон”, гр. Самоков да спазват и да прилагат правилата на изборния кодекс и Методическите указания.

          

Настоящето решение да се обяви на интернет страницата на РИК-26, Софийски на таблото на комисията.

Решението може да се обжалва пред Централната избирателна комисия, в тридневен срок по реда на чл.73 от ИК.

Председател: Иво Димитров Тодоров

Зам. председател: Десислава Никифорова Иванова

* Публикувано на 26.03.2017 в 18:30 часа

Календар

  • ПонВтСрЧетПетСъбНед
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930 

Решения

  • № 217–НС / 06.04.2017

    относно: Упълномощаване на трима членове на РИК 26, Софийски за предаване на изборните книжа и материали на областния управител на Софийска област.

  • № 216-НС / 31.03.2017

    относно: Жалба от Георги Лъчезаров Заркин – член на СИК 263900039 в община Самоков.

  • № 215-НС / 28.03.2017

    относно: Жалба от Калин Христов Иванов в качеството на кандидат за народен представител от ПП „ГЕРБ“.

всички решения